Enrico Gatti Curtefranca Rosso

Enrico Gatti Curtefranca Rosso

Grono : Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo, Barbera

Winnica: Enrico Gatti

WWW: www.enricogatti.it

Apelacja: Terre di Franciacorta Curtefranca Rosso DOC

Region: Lombardia

Państwo: Włochy

Kolor: wino czerwone

Informacje: Wino jest macerowane ze skórkami przez 15 dni następnie dojrzewa rok w beczkach ze Słoweńskiego dębu a później jeszcze 6 miesięcy w butelkach.

Dla tych co lubią whisky:


Dla tych co lubią rum:


Dla tych co lubią wina:


-

Data degustacji:
2008-11-23

Autor oceny:
mwi

Zbiory:
2004

Zgodność z typem:
Wino w moim typie

Jakość wina:
Bardzo dobre wino (85-87pt)

Porównanie jakości do ceny:
Cena adekwatna do jakości

Kwasowość:
Właściwy poziom kwasowości

Cukier, słodycz:
Właściwy poziom słodyczy

Garbniki, tanina:
Właściwy poziom garbników

Alkohol:
Właściwy poziom alkoholu

Typ bukietu i smaku:
Właściwy typ bukietu i smaku

Intensywność bukietu i smaku:
Właściwa intensywność bukietu i smaku

Dojrzałość, czas leżakowania:
Właściwy czas na jego wypicie

Zgodność smaku i bukietu z użytymi do produkcji szczepami:
Szczep nieokreślony, ocena niemożliwa

Czas od otworzenia do osiągnięcia najlepszego smaku:
Kilkanaście minut

Do której z potraw wino pasowałoby najlepiej:
pieczone mięso
dojrzałe sery

Fascynacje związane z tym winem:
Długość (smak wina odczuwalny do końca przełyku)
Bogata końcówka (odczucia po przełknięciu wina)
Bardzo długo trwająca końcówka
Rzadko spotykane połączenie szczepów
Ciekawe połączenie szczepów (np. z różnych winnic)

Co się w tym winie nie podobało:
Brak zarzutów do tego wina

Poztywne wyczuwane aromaty:
nieokreślone czerwone jagody
czereśnia
fiołek
goździki

Przyczyny zakupu wina:
Piłem to wino na degustacji

Opisowa ocena wina:
Pierwsze wino ze stoiska firmy Salute z targów EnoExpo. Skoro pierwsze, to należałoby się spodziewać że będzie podstawowe, a wcale takie nie było. Od pierwszego kieliszka dostałem wino pełne i dobrze zrównoważone, długie, z ciekawą i dość długo trwającą końcówką. Przez smak czereśni i ogólnie czerwonych owoców dało się wyczuć kwiatowy - fiołkowy aromat i lekką nutę goździków. Zauważyłem (później, choć dotyczy to wina wpisanego na stronę wcześniej), że goździki dają się wyczuć w winach długo dojrzewających w beczkach, które były prowadzone tak, że nie czuć w nich charakterystycznej dębowej wanilii. Muszę się dokładniej wwąchać w obie przyprawy, aby poszerzyć w tej kwestii wrażliwość swojego nosa.


-

Dodanie kolejnej oceny wina wymaga zalogowania

 
MWi © 2007-2012
Portal przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich